EN
SEO kisokos

SEO kisokos

2024.07.17

A keresőmotorok pontos működését senki sem ismeri, hiszen ha ismernénk, akkor bárki könnyen kicselezné és szabotálná az algoritmust és hamar káosz alakulna ki. A Google-nél szinte naponta változtatják és fejlesztik a keresésért felelős algoritmust, hogy ezt kiküszöböljék.
Viszont van egy pár tippünk, melyek biztosan segíteni fogják a SEO-t!

A SEO alapjainak megismerése

A SEO a “search engine optimization” rövidítése, magyarul keresőmotor optimalizálás, vagy rövidebben keresőoptimalizálás. Jelenleg a világ legnépszerűbb keresőmotora a Google, de a Bing-et, és a Yahoo!-t is széles körben használják. Felhasználóként azt várjuk el, hogy a keresőmotorok minél relevánsabb keresési találatokat mutassanak minél gyorsabban és ezért, hogy ez teljesüljön, az adott keresőmotor algoritmusa a felelős. Viszont ez az algoritmus nem gondolatolvasó, ezért csak a megfelelő információkkal tud dolgozni, amik a weboldalak meta adataiban érhetőek el. A metaadat jelentése adat az adatról. Információt nyújt a tartalomról, de nem a teljes tartalomról, mint például egy könyv esetében. A könyvesboltban látjuk a címét és a rövid összefoglalóját a könyveknek, majd az alapján eldöntjük, hogy megvegyük-e és elolvassuk-e a teljes könyvet. Ez az internetes kereséskor is hasonlóképp történik. A keresőmotorban rákeresünk egy kulcsszóra, a kereső talál a kulcsszóhoz kapcsolódó cikkeket, melyeknek a címét és rövid leírását láthatjuk. Azok alapján eldöntjük, hogy rákattintunk-e, hogy tovább olvassuk.

A keresési eredmények listáján nagyobb valószínűséggel kattintanak rá az első pár találatra. Minél lejjebb van a listán egy találat, annál inkább csökken ez az átkattintási arány, azaz a “click through rate”. A keresési találatok második oldalára már el sem jut a legtöbb ember. Emiatt fontos, hogy a keresőoptimalizálás a lehető legjobb legyen egy weboldalon, ami alapján például a Google előre sorolja weboldalunkat a SERP-en, azaz a Search Engine Result Page-en (keresőmotor eredményoldal). Általában minél relevánsabb és minőségibb egy adott tartalom, annál feljebb sorolja be a keresőmotor.

Tehát oldalunkat úgy kell felépíteni, hogy egy a weboldalunk témájához kapcsolódó kulcsszóra keresve minél előrébb soroljon minket a kereső. De ezt hogy tudjuk elérni? Az alábbi pontokban bemutatjuk!

Meta adatok kitöltése megfelelően

Például a főoldalnak, cikkeknek, aloldalaknak érdemes megadni a metaadatát.
A metaadatok az alábbi adatokból tevődnek össze:
- Cím (meta title)
- Leírás (meta description)
- Kép (meta image)
A cím és a leírás a keresési találatoknál jelenik meg, ez a lenti példán látható:

A címeknek nagyjából 10-60 karakteres hosszúság ideális, a meta leírásoknál pedig 70-150. Ezeket nem érdemes túllépni.

Bármilyen képet feltölthetünk meta képnek, viszont figyelni kell arra, hogy minimum 200x200 pixel méretű legyen és ne haladja meg a 8 MB-ot.

Kulcsszavak

Fontos tényező még a kulcsszavak használata. A keresőmotorok magasabbra értékelik, így előrébb listázzák az informatív, sok kulcsszót tartalmazó oldalakat. Egy adott témát érdemes úgy körüljárni, hogy minél több kulcsszót használjunk értelmes mondatokban. Például egy burgonyáról szóló cikkben érdemes nem csak a burgonya elnevezést használni, hanem krumpliként vagy kolompérként is érdemes rá hivatkozni, hiszen sokan azon a néven ismerik és úgy is fogják keresni. Viszont ha túl sok kulcsszót használunk, azt a keresőmotorok kulcsszó halmozásnak fogják gondolni és ezt negatívan pontozzák. Tehát például ha egy weboldalon burgonyát árulnak és a főoldalon csak a “burgonya” szó található meg ötszázszor, azt nem fogja egyik keresőmotor se díjazni, mert kulcsszó halmozásnak minősül. Értelmes, változatos mondatokat írjunk és ne használjuk túl sokszor ugyanazt a kulcsszót, inkább használjunk szinonimákat rá.
A kulcsszó sűrűséggel mérik a keresőmotorok, hogy weboldalunkon megfelelő-e a kulcsszavak száma. kulcsszó sűrűség egy arányszám, amely azt mutatja meg, hogy honlapunk egy adott oldalán milyen arányban fordul elő a kiválasztott kulcsszó a bejegyzés összes szavához viszonyítva.

Organikus forgalom

Az organikus forgalom, vagy az “organic search traffic” jelentése, hogy fizetett keresési forgalom, azaz “paid search traffic” nélkül, természetes módon találtak weboldalunkra a látogatók, például a SERP-ről (Search Engine Result Page). Viszont nem csak a keresőmotorok találati listáján tudnak rátalálni weboldalunkra, hanem a backlinkek segítségével is. A backlink jelentése, hogy egy külső forrásból származó link mutat a weboldalunkra, tehát nem a saját weboldalunkon található meg, hanem a weboldalunkon kívülről vezet hozzánk egy link. Ez jelenthet például egy Facebook megosztást, vagy egy linkes forrásmegjelölést egy más weboldal által írt cikkben. A legjobb módja, hogy ilyen backlinkeket szerezzünk másoktól, ha minőségi, informatív és értéket teremtő tartalom lelhető fel a weboldalunkon, ami más számára is hasznos lehet. Minél magasabb a tartalom minősége, annál nagyobb eséllyel fogja valaki megosztani a tartalmat a saját közösségével.
Hasznos tartalom lehet például infografikák készítése, kutatási eredmények vagy szakértői meglátások közzététele. Az efféle stratégiai átgondolás eredménye lehet az ajánlási forgalmak növekedése, nagyobb szociális részvétel, a márka ismertségének növekedése, több értékesítés generálása.
A forgalom növelését a belső linkek is segíthetik. A belső link azt jelenti, hogy a weboldalunkon belül mutatunk linkekkel a saját tartalmunkra, hasonlóan, mint például egy Wikipedia cikkben, hogy megtartsuk a látogató forgalmat a saját weboldalunkon belül.

A kannibalizáció megakadályozása

A kulcsszó kannibalizmus alatt azt értjük, ha a weboldalunkon pl. két aloldal is megcéloz egy témát vagy kulcsszót, aminek az eredménye, hogy weboldalunk nem csak a vetélytársaival verseng, hanem a két aloldal saját magával is, így elveszti mindkét aloldalunk az esetleges jobb pozíció lehetőségét. A kannibalizáción segíthet a landingpagek használata, az aloldalak témájának változatossága, a tartalom bővítése vagy a kulcsszavak újragondolása.
Betöltési sebesség
Meglepő lehet, de a keresőmotorok azt is figyelik a SERP rangsor felállításakor, hogy egyes weboldalak milyen gyorsan töltenek be asztali gépeken és mobil eszközökön, vagy hogy mennyire reszponzívak. Előnyben részesítik a keresőmotorok azokat a weboldalakat, amelyek gyorsan betöltődnek és használhatóak mobil eszközökön is a tartalmak reszponzivitása és a szövegek olvashatósága miatt is, hiszen mobilon az apró betűk nehezen látszanak. A betöltési sebesség múlhat a szerver gyorsaságától is, így érdemes olyan szervert keresni, ami gyors és megbízható egy leterheltebb napon is. Weboldalunkat az is lassíthatja, ha a fejlesztők által írt kód nem optimális, például nincsenek tömörítve a JavaScript és CSS kódok. A legfontosabb kódokat kell először betöltetni az oldallal, a másodlagos kódokat pedig késleltetni kell, ezzel gyorsítva a fő kódok betöltését. Az oldal betöltést még nagyban befolyásolja, ha túl nagy képeket töltünk fel. Érdemes például fotókból nem az eredeti képet feltölteni, hanem egy kicsinyített, butított változatot, így a kb. 20 MB-os fotók helyett akár kevesebb, mint 1 MB-os képeket kell betöltenie a látogatónak. 

Reszponzivitás

Ma már szinte mindenkinek van mobiltelefonja és a mindennapi életünk esszenciális részévé vált. Ennek következtében számolnunk kell azzal, hogy például az emberek megtalálhatják a szociális médián egy hirdetésen keresztül a weboldalunkat és a mobil eszközükről nyitják meg a hirdetést, emiatt fel kell készítenünk a weboldalunk designját arra, hogy kompatibilis legyen asztali böngészőkkel és mobil eszközökkel egyaránt. A keresőmotorok lepontozzák, ha mobilon nem megfelelően jelenik meg a weboldal, így a keresési találati lista rangsorában rosszabb pozíciót fog kapni, mint az a weboldal, ami reszponzív mobilon is. Ráadásul ezt nem csak a keresőmotorok pontozzák le, hanem a látogatóink is! Minél rosszabb élményt nyújt egy weboldalon töltött idejük, annál kevesebb eséllyel fogják egy ismerősüknek ajánlani, így az organikus forgalmunk se fog növekedni.

 

A reszponzivitásra a weboldalunkon található kapcsolat szekciót hozom példának, ott jól megfigyelhető az asztali és mobilos elrendezés közti átalakulás. A térkép és a szöveg hasábja mobilon már nem férne ki egymás mellé, emiatt egymás alá törnek, egy hasábbá rendeződve. Ha a tartalom méretét lecsökkentenénk, úgy talán elférne a két hasáb mobilon egymás mellett is, azonban olvashatatlanná válna a túl apró betűk miatt és ezt a keresőmotor és a látogató is észrevenné. Tehát a reszponzivitás nem egyenlő azzal, hogy egy adott tartalom méretét lecsökkentjük, hanem alapos átgondolást és tervezést igényel, hogy mobilon hogy lehet logikus, kényelmes és jól látható a design.

 

 

Ha a cikkünkben felsorolt pontok közül mind betartjuk, még akkor is előfordulhat, hogy nem találunk visszatérő, állandó felhasználókat. Lehet, hogy a weboldalunk kinézete rettenti el a látogatókat, amin segíthet egy arculatfrissítés!

A csatolt cikkünkre kattintva többet olvashat a jó designról:

SEO kisokos

SEO kisokos

2024.07.17

A keresőmotorok pontos működését senki sem ismeri, hiszen ha ismernénk, akkor bárki könnyen kicselezné és szabotálná az algoritmust és hamar káosz alakulna ki. A Google-nél szinte naponta változtatják és fejlesztik a keresésért felelős algoritmust, hogy ezt kiküszöböljék.
Viszont van egy pár tippünk, melyek biztosan segíteni fogják a SEO-t!

A SEO alapjainak megismerése

A SEO a “search engine optimization” rövidítése, magyarul keresőmotor optimalizálás, vagy rövidebben keresőoptimalizálás. Jelenleg a világ legnépszerűbb keresőmotora a Google, de a Bing-et, és a Yahoo!-t is széles körben használják. Felhasználóként azt várjuk el, hogy a keresőmotorok minél relevánsabb keresési találatokat mutassanak minél gyorsabban és ezért, hogy ez teljesüljön, az adott keresőmotor algoritmusa a felelős. Viszont ez az algoritmus nem gondolatolvasó, ezért csak a megfelelő információkkal tud dolgozni, amik a weboldalak meta adataiban érhetőek el. A metaadat jelentése adat az adatról. Információt nyújt a tartalomról, de nem a teljes tartalomról, mint például egy könyv esetében. A könyvesboltban látjuk a címét és a rövid összefoglalóját a könyveknek, majd az alapján eldöntjük, hogy megvegyük-e és elolvassuk-e a teljes könyvet. Ez az internetes kereséskor is hasonlóképp történik. A keresőmotorban rákeresünk egy kulcsszóra, a kereső talál a kulcsszóhoz kapcsolódó cikkeket, melyeknek a címét és rövid leírását láthatjuk. Azok alapján eldöntjük, hogy rákattintunk-e, hogy tovább olvassuk.

A keresési eredmények listáján nagyobb valószínűséggel kattintanak rá az első pár találatra. Minél lejjebb van a listán egy találat, annál inkább csökken ez az átkattintási arány, azaz a “click through rate”. A keresési találatok második oldalára már el sem jut a legtöbb ember. Emiatt fontos, hogy a keresőoptimalizálás a lehető legjobb legyen egy weboldalon, ami alapján például a Google előre sorolja weboldalunkat a SERP-en, azaz a Search Engine Result Page-en (keresőmotor eredményoldal). Általában minél relevánsabb és minőségibb egy adott tartalom, annál feljebb sorolja be a keresőmotor.

Tehát oldalunkat úgy kell felépíteni, hogy egy a weboldalunk témájához kapcsolódó kulcsszóra keresve minél előrébb soroljon minket a kereső. De ezt hogy tudjuk elérni? Az alábbi pontokban bemutatjuk!

Meta adatok kitöltése megfelelően

Például a főoldalnak, cikkeknek, aloldalaknak érdemes megadni a metaadatát.
A metaadatok az alábbi adatokból tevődnek össze:
- Cím (meta title)
- Leírás (meta description)
- Kép (meta image)
A cím és a leírás a keresési találatoknál jelenik meg, ez a lenti példán látható:

A címeknek nagyjából 10-60 karakteres hosszúság ideális, a meta leírásoknál pedig 70-150. Ezeket nem érdemes túllépni.

Bármilyen képet feltölthetünk meta képnek, viszont figyelni kell arra, hogy minimum 200x200 pixel méretű legyen és ne haladja meg a 8 MB-ot.

Kulcsszavak

Fontos tényező még a kulcsszavak használata. A keresőmotorok magasabbra értékelik, így előrébb listázzák az informatív, sok kulcsszót tartalmazó oldalakat. Egy adott témát érdemes úgy körüljárni, hogy minél több kulcsszót használjunk értelmes mondatokban. Például egy burgonyáról szóló cikkben érdemes nem csak a burgonya elnevezést használni, hanem krumpliként vagy kolompérként is érdemes rá hivatkozni, hiszen sokan azon a néven ismerik és úgy is fogják keresni. Viszont ha túl sok kulcsszót használunk, azt a keresőmotorok kulcsszó halmozásnak fogják gondolni és ezt negatívan pontozzák. Tehát például ha egy weboldalon burgonyát árulnak és a főoldalon csak a “burgonya” szó található meg ötszázszor, azt nem fogja egyik keresőmotor se díjazni, mert kulcsszó halmozásnak minősül. Értelmes, változatos mondatokat írjunk és ne használjuk túl sokszor ugyanazt a kulcsszót, inkább használjunk szinonimákat rá.
A kulcsszó sűrűséggel mérik a keresőmotorok, hogy weboldalunkon megfelelő-e a kulcsszavak száma. kulcsszó sűrűség egy arányszám, amely azt mutatja meg, hogy honlapunk egy adott oldalán milyen arányban fordul elő a kiválasztott kulcsszó a bejegyzés összes szavához viszonyítva.

Organikus forgalom

Az organikus forgalom, vagy az “organic search traffic” jelentése, hogy fizetett keresési forgalom, azaz “paid search traffic” nélkül, természetes módon találtak weboldalunkra a látogatók, például a SERP-ről (Search Engine Result Page). Viszont nem csak a keresőmotorok találati listáján tudnak rátalálni weboldalunkra, hanem a backlinkek segítségével is. A backlink jelentése, hogy egy külső forrásból származó link mutat a weboldalunkra, tehát nem a saját weboldalunkon található meg, hanem a weboldalunkon kívülről vezet hozzánk egy link. Ez jelenthet például egy Facebook megosztást, vagy egy linkes forrásmegjelölést egy más weboldal által írt cikkben. A legjobb módja, hogy ilyen backlinkeket szerezzünk másoktól, ha minőségi, informatív és értéket teremtő tartalom lelhető fel a weboldalunkon, ami más számára is hasznos lehet. Minél magasabb a tartalom minősége, annál nagyobb eséllyel fogja valaki megosztani a tartalmat a saját közösségével.
Hasznos tartalom lehet például infografikák készítése, kutatási eredmények vagy szakértői meglátások közzététele. Az efféle stratégiai átgondolás eredménye lehet az ajánlási forgalmak növekedése, nagyobb szociális részvétel, a márka ismertségének növekedése, több értékesítés generálása.
A forgalom növelését a belső linkek is segíthetik. A belső link azt jelenti, hogy a weboldalunkon belül mutatunk linkekkel a saját tartalmunkra, hasonlóan, mint például egy Wikipedia cikkben, hogy megtartsuk a látogató forgalmat a saját weboldalunkon belül.

A kannibalizáció megakadályozása

A kulcsszó kannibalizmus alatt azt értjük, ha a weboldalunkon pl. két aloldal is megcéloz egy témát vagy kulcsszót, aminek az eredménye, hogy weboldalunk nem csak a vetélytársaival verseng, hanem a két aloldal saját magával is, így elveszti mindkét aloldalunk az esetleges jobb pozíció lehetőségét. A kannibalizáción segíthet a landingpagek használata, az aloldalak témájának változatossága, a tartalom bővítése vagy a kulcsszavak újragondolása.
Betöltési sebesség
Meglepő lehet, de a keresőmotorok azt is figyelik a SERP rangsor felállításakor, hogy egyes weboldalak milyen gyorsan töltenek be asztali gépeken és mobil eszközökön, vagy hogy mennyire reszponzívak. Előnyben részesítik a keresőmotorok azokat a weboldalakat, amelyek gyorsan betöltődnek és használhatóak mobil eszközökön is a tartalmak reszponzivitása és a szövegek olvashatósága miatt is, hiszen mobilon az apró betűk nehezen látszanak. A betöltési sebesség múlhat a szerver gyorsaságától is, így érdemes olyan szervert keresni, ami gyors és megbízható egy leterheltebb napon is. Weboldalunkat az is lassíthatja, ha a fejlesztők által írt kód nem optimális, például nincsenek tömörítve a JavaScript és CSS kódok. A legfontosabb kódokat kell először betöltetni az oldallal, a másodlagos kódokat pedig késleltetni kell, ezzel gyorsítva a fő kódok betöltését. Az oldal betöltést még nagyban befolyásolja, ha túl nagy képeket töltünk fel. Érdemes például fotókból nem az eredeti képet feltölteni, hanem egy kicsinyített, butított változatot, így a kb. 20 MB-os fotók helyett akár kevesebb, mint 1 MB-os képeket kell betöltenie a látogatónak. 

Reszponzivitás

Ma már szinte mindenkinek van mobiltelefonja és a mindennapi életünk esszenciális részévé vált. Ennek következtében számolnunk kell azzal, hogy például az emberek megtalálhatják a szociális médián egy hirdetésen keresztül a weboldalunkat és a mobil eszközükről nyitják meg a hirdetést, emiatt fel kell készítenünk a weboldalunk designját arra, hogy kompatibilis legyen asztali böngészőkkel és mobil eszközökkel egyaránt. A keresőmotorok lepontozzák, ha mobilon nem megfelelően jelenik meg a weboldal, így a keresési találati lista rangsorában rosszabb pozíciót fog kapni, mint az a weboldal, ami reszponzív mobilon is. Ráadásul ezt nem csak a keresőmotorok pontozzák le, hanem a látogatóink is! Minél rosszabb élményt nyújt egy weboldalon töltött idejük, annál kevesebb eséllyel fogják egy ismerősüknek ajánlani, így az organikus forgalmunk se fog növekedni.

 

A reszponzivitásra a weboldalunkon található kapcsolat szekciót hozom példának, ott jól megfigyelhető az asztali és mobilos elrendezés közti átalakulás. A térkép és a szöveg hasábja mobilon már nem férne ki egymás mellé, emiatt egymás alá törnek, egy hasábbá rendeződve. Ha a tartalom méretét lecsökkentenénk, úgy talán elférne a két hasáb mobilon egymás mellett is, azonban olvashatatlanná válna a túl apró betűk miatt és ezt a keresőmotor és a látogató is észrevenné. Tehát a reszponzivitás nem egyenlő azzal, hogy egy adott tartalom méretét lecsökkentjük, hanem alapos átgondolást és tervezést igényel, hogy mobilon hogy lehet logikus, kényelmes és jól látható a design.

 

 

Ha a cikkünkben felsorolt pontok közül mind betartjuk, még akkor is előfordulhat, hogy nem találunk visszatérő, állandó felhasználókat. Lehet, hogy a weboldalunk kinézete rettenti el a látogatókat, amin segíthet egy arculatfrissítés!

A csatolt cikkünkre kattintva többet olvashat a jó designról: